Passar på och fråga

Frågetecken

Vad skulle du skriva i de tre tomma fälten nedan?

Tänk på ___ du syns dåligt i mörker utan reflexer.
Vågar du hoppas på ___ kunna resa i sommar?
Passa på ___ ta dig ut i friska luften när vädret är fint.

Nästan varje dag ser jag någon använda sig av ”passa på och”, vilket gör mig nyfiken.

På Facebook kör en dagstidning just nu en annons med inledningen ”Passa på och prova E-tidningen i 90 dagar för bara XX kr”. Förutom att Facebook-användarna får en bild av tidningens kvaliteter kan många tro att det är ett korrekt uttryck, eftersom en annons fungerar som företagets ansikte utåt.

I nästa stycke har jag ersatt ”att” med ”och” på ett par ställen.

”Jag har kommit för och berätta något för dig. Det är inte helt lätt och hitta den smala stigen ner mot sjön, men väl värt besväret. Du som är van vid och promenera i branta sluttningar borde passa på och göra det, om inte annat för och unna dig en skön naturupplevelse.”

Samma stycke med ”att” på plats:

”Jag har kommit för att berätta något för dig. Det är inte helt lätt att hitta den smala stigen ner mot sjön, men väl värt besväret. Du som är van vid att promenera i branta sluttningar borde passa på att göra det, om inte annat för att unna dig en skön naturupplevelse.”

Var det svårt att läsa det första alternativet?

Varför tror du att många skriver ”passa på och ta ledigt” men inte, till exempel, ”Du får inte berätta för någon och han ska flytta in”?

Lämna en kommentar