Information = logik

Vad menar man med detta?

Att presentera information på ett tydligt sätt innebär att göra det logiskt. Idag såg jag något som skulle föreställa information på en reklamaffisch: ”Fri avbokning ingår”.

Vad säger det egentligen? Får du några särskilda tankar?

Att frasen innehåller både ”fri” och ”ingår” innebär för mig (och rent logiskt) en paradox. Varför det, kanske du undrar. Jo, jag menar…

Det står mellan raderna att en avbokningstjänst ingår i priset, vilket innebär att den inte är kostnadsfri. Hur mycket kunderna betalar för möjligheten att avboka är okänt, men om priset är satt med tanke på att även de som inte vill avboka måste betala en inbakad schablonsumma så att alla kunder delar på kostnaden, bör ordet ”fri” tas bort så att det bara står ”Avbokning ingår”.

Om avbokningstjänsten däremot inte kostar kunden något, bör ordet ”ingår” tas bort så att det bara står ”Fri avbokning”.

Att frasen innehåller både ”fri” och ”ingår” trots att det innebär en paradox kan förvirra kunden. Det ser ut som ett försök att försköna ett pris som kunnat vara lägre för den som inte är intresserad av att avboka.

Lämna en kommentar