Vilken röra!

En teckning av en fundersam tjej som omges av geometriska figurer.

Vi skulle göra en dessert till tretton personer, en mousse som egentligen skulle innehålla gelatin men som vi ville göra vegetarisk. Basen bestod av Toblerone-choklad, grädde som kokats upp med vaniljpulver, äggulor som vispats fluffiga med socker samt ett par matskedar cointreau. Nu var det dags att tillsätta det som motsvarade 4 gelatinblad som legat i kallt vatten i 5 minuter.

På paketet med Vegegel-pulver i doseringspåsar stod:

”Så ersätts gelatin med Vegegel: Rör ut Vegegel i 1 dl kall vätska från ditt recept (per påse), under omrörning och koka upp till vätskan tjocknar. Sedan blandas den varma gelén tillsammans med övriga ingredienser. Dosering: Hård gelé: 1 påse till 3 dl vätska. Mjuk gelé: 1 påse till 5 dl vätska. Doseringsguide: 1–3 gelatinblad: 1 påse Vegegel…”

Vi hade ingen kall vätska att utgå från, men väldigt många doseringsangivelser. Vilken röra (eller mousse)! Efter en stund insåg jag att det stod hur man kan göra hård eller mjuk gelé utan att utgå från ett recept med gelatinblad, mitt i texten om hur man omvandlar mellan gelatinblad och Vegegel.

Vi bestämde oss för att blanda 2 påsar Vegegel med 2 dl kallt vatten som inte alls borde finnas med. Som tur var blev resultatet väldigt gott. Och jag har roat mig med att skriva om texten för att visa hur mycket enklare det kan vara. Hoppas jag tolkat allting rätt.

”För att göra hård gelé: rör ut 1 påse Vegegel i 3 dl vätska. För att göra mjuk gelé: rör ut 1 påse Vegegel i 5 dl vätska. Som ersättning för gelatin: Rör ut Vegegel i en kall flytande ingrediens i ditt recept enligt omvandlingstabellen nedan. Koka upp under omrörning. När vätskan tjocknar till gelé, blanda den med övriga ingredienser. Omvandlingstabell: 1–3 gelatinblad: 1 påse i 1 dl vätska…”

Tänk på att alla läskunniga vuxna ska kunna följa instruktionerna steg för steg. Det kan vara första gången som de använder din produkt eller tjänst.

Lämna en kommentar