Kaffemåttet

KaffedrickareEtt måttligt nöje – ett mått av större mått

Mitt kära gamla kaffemått av plast sprack i disken. Det rymde cirka 23 ml, till skillnad från de flesta andra som bara motsvarar en matsked (15 ml). När jag gjort kaffe till mig själv i presskannan har jag kört ett rågat kaffemått nymalet kaffe per ögonmått hett vatten.

Jag hade lika gärna kunnat ta 1.8 till 2.0 matskedar, men för skoj skull tog jag en sväng in i ett par butiker för att spana efter ett nytt kaffemått av modell större.

Det visade sig att flera designbutiker säljer kaffemått som motsvarar matskedsmått för ett par hundra kronor. Man betalar för det långa skaftet, som inte ryms i min lilla burk för nymalet kaffe.

I en kökstillbehörsbutik hittade jag ett mått vars volym var svår att avgöra. Det stod 7 g i specifikationen liksom hur tjockt materialet var, men ingen volym. Jag frågade affärsbiträdet om hon visste om det kanske rymde 15 eller 20 ml. Hon tog det med sig bakom disken för att studera tillverkarens information i datorn.

Det rymmer 7 gram, sa hon, det betyder 7 ml.

Hon ryckte till och tog en ny titt i datorn när jag frågade om det var mindre än ett halvt matskedsmått. Nej, det är 7 cl, sa hon och sträckte på sig. 7 gram betyder ju 7 cl, inte 7 ml. När jag frågade om hon tyckte att det såg ut som 70 % av en deciliter, rynkade hon på ögonbrynen.

Jag tittade in i en tehandel. Där fanns ett mått som uppskattningsvis rymde 15 ml. Biträdet berättade att vilket te jag än väljer kan jag vara säker på att måttet doserar 4 gram. När jag frågade om det inte beror på teets densitet och storleken på tebladen, försäkrade hon att det alltid doserar 4 gram för hon hade provat själv.

Jag lämnade butikerna utan kaffemått, men med ett stort mått av förvåning.

Ett par dagar senare, i en matbutik, hittade jag faktiskt ett tvåpack med likadana mått som det jag haft, för bara 18 kronor!

Med spänning ögnade jag igenom produktinformationen.

”Ett mått per kaffekopp”

Nja… men skaftet är kort och greppet gott. Liksom kaffet.


Kontakta mig för hjälp med produktinformation, manualer, instruktioner, utbildningsmaterial m.m.

2 svar på ”Kaffemåttet”

 1. Ett strukit kaffemått är 20 ml.
  För bästa resultat är efter man skopat kaffet, stryker måttet uppe på burkens insida varav överblivet kaffe faller ner i kaffeburken.

  Svara
 2. Volymen av 7 gram malt kaffe är till en koppkaffe = 150 ml = 1,5dl.
  7 gram maltkaffe motsvara ca. 20 ml maltkaffe.
  Volymen och vikten beror på malningen, grov eller fin malning.
  Min Lungo kaffebryggare dosera 5,5 gr kaffe och ger totalt bryggt kaffe 110 ml = 1,1 dl.

  Svara

Lämna en kommentar