Här bor Petra

Allmänna vägen 11

En av karaktärerna i romanen ”Nästan en familj”

På översta våningen i ett landshövdingehus på Allmänna vägen i Majorna, ovanpå Café Zenit, hyr Petra en tvåa i andra hand. Det är här hon får syn på något underligt i hörnet med fåtöljen sent en kväll när hon är på väg att lägga sig. Kanske har hon tagit ett glas vin för mycket?

Planlösningen i boken stämmer inte med verkligheten, men jag har smitit in i trapphuset för att känna på stämningen när porten stått öppen och tittat ut genom fönstret mot den pyttelilla innergården. Sommartid samlas många för en fika på caféets uteplatser, och till Söderlingska parken kommer man gärna för att leka med barnen. Strax ovanför ligger det lilla kulturreservatet
Gathenhielm från 1700- och 1800-talen.

Allmänna vägens kullerstenar har varit en del av landsvägen västerut, tills Karl Johansgatan anlades 1882. Petra gillar de gamla landshövdingehusen på den korsande Djurgårdsgatan, som hon kan se genom trädens lövverk från sin lägenhet. I Tidningen Centrum har ett av husen på Djurgårdsgatan röstats fram som snyggast i centrum.

Gå gärna en sväng i Petras kvarter. Tyvärr finns Ekorätt, butiken där hon ofta handlade, inte längre kvar.

Lämna en kommentar