Centrera inte längre texter

brinnande glasögon

När jag började tagga HTML 1996 för att skapa hemsidor med hjälp av en broschyr från Algonet och ett Notepad-liknande program, såg jag att många av de andra ute på webben centrerade sina texter. En barnsjukdom, tänkte jag. Snart förstår de att det ser löjligt ut och inte går att läsa.

Jag hade fel. Än idag presenteras stolt nya webbplatser, inte sällan av småföretagare, med centrerad text.

Företagarens syfte med webbplatsen är förstås att sprida budskap och/eller visa upp en produktion eller tjänst. Tyvärr är det få som orkar läsa centrerade texter längre än ett par, tre rader. Jag vill absolut avråda från att producera en hel webbsida, inbjudan, informationstext eller annat material i centrerat format. Personligen vänder jag i dörren när jag ser något sådant, eftersom hoppet om att jag ska få förtroende för företaget sjunker drastiskt. Dessutom är både smala spalter och breda webbplatser med centrerad och oregelbunden text fula och tröttsamma för ögonen.

Bakom en sådan webbsida har någon gått fullt in för att presentera sin produkt eller tjänst, med resultatet att det skrämmer bort många besökare.

Exempel på vänsterställd och centrerad text

Lämna en kommentar