Vad handlar boken om?

Hur svårt kan det vara att beskriva en bok? Enkla beskrivningar finns överallt; ta vilken bok som helst ur vilken hylla som helst, vänd på den och läs. Eller googla på recensioner och kolla i nätbokhandeln.

Jag har satt ihop en baksidestext som beskriver ”Nästan en familj”, genom att plocka ut en lagom mängd relevant fast materia ur all den mörka som trots allt dominerar – precis som i vårt planetsystem – och låtsats att detta är vad den handlar om.

StairsFör mig som känner andemeningen bakom karaktärernas tankar, reaktioner, agerande och känslor, existerar boken på flera olika plan. Dessa vävs ihop på ett sätt som inte är helt lätt att beskriva. Varje tanke på sådana försök leder till risken att avslöja för mycket av det som hos läsaren ska växa fram i lugn och ro. Så när någon frågar vad den handlar om kan det stocka sig. Ja, en del undrar säkert hur det egentligen står till. Och tydligen står det still…

Hur som helst … det är en relations- och utvecklingsroman med psykologiskt djup och övernaturliga inslag. En del fokus ligger på vad vi tror att andra tycker och tänker om oss och det vi gör – och vad de kan tänkas göra som kan påverka oss. Frågan är varför vi ägnar det så mycket energi.

Våra tankemodeller av verkligheten gör oss effektiva, men även tunnelseende och rädda. Om vi släpper föreställningen om oss själva som presterande varelser landar vi i frågan om meningen med livet. Varför är vi här? Hänger vi ihop på något sätt och kan vi samverka bättre än vi tror?

Frågan är hur man kan beskriva detta som andas mellan raderna, med några få ord, tillsammans med bokens drivande handling där livet förändras för Petra, Jonas och Nora. Kanske är det bäst att du läser boken när den kommer. Du kan nog beskriva den bättre än jag. ☺

Lämna en kommentar