Lektörsläsning

Nästan en familj

Vet du vad en lektör jobbar med? De flesta har nog ingen aning, men det är helt naturligt eftersom lektörer till stor del jobbar i det fördolda.

Sedan några veckor går en lektör igenom mitt manus. Inte som redaktör eller korrekturläsare utan med fokus på om det är välkomponerat, om dramaturgin känns balanserad, om delarna hänger ihop, om karaktärerna och dialogerna är trovärdiga och om språket fungerar bra. Om det finns brister får jag hjälp med att se vad jag kan ha varit blind för.

Lektören lägger också vikt vid om manuset är tillräckligt spännande och intressant för att det ska vara värt att publicera.

Det är verkligen både läskigt och spännande att vänta på lektörsutlåtandet och specifika kommentarer. Tänk om jag måste redigera i många hundra timmar till innan allt sitter som det ska! Eller om hon säger att det inte funkar alls, om både idén och historien är totalfel. Hjälp!

Men jag hoppas och håller tummarna. Det SKA bli bra! Åh, vad bra det ska bli!

1 svar på ”Lektörsläsning”

Lämna en kommentar