Var inte rädd för att skriva

läsande i rymden

”Alla vet” att jag brinner för välskrivna och genomtänkta texter. Men vad innebär det?

Att en dator proppad med ordlistor och grammatiska regler skriver bäst?

Nja, jag tänker inte på stavning, grammatik, variation och struktur som också är viktiga faktorer, utan på att vissa texter tycks besjälade och ha förmåga att förena sig med läsaren. Ofta krävs det något mer än språklig korrekthet för att det ska kunna hända.

En sådan text, där det ena leder till det andra och läsaren fördjupas alltmer i ett sammanhang, blir snart osynlig till förmån för meningen bortom språket. Den bästa texten kan därför vara den som inte syns. Den blir penseln som målar. Duken bakom motivet.

Det som inte syns är viktigare än vi tror. Det kan utgöra grunden till att vi och våra föreställningar existerar.

Var inte rädd för att skriva, även om du har svårt för det. Din text kan flyga för att du är den du är eller för det du har att säga. Men är syftet att presentera något på ett tydligt och trovärdigt sätt eller för att förhindra onödiga risker, bör du vara noga med språk och upplägg.

Lämna en kommentar