Är du ett troll?

Jag vet inte vad jag tycker om att sociala medier kommer att automatfiltrera inlägg som troligen är skrivna av så kallade troll (personer som i syfte att störa andra personer eller verksamheter skriver missledande eller störande inlägg) från och med den 15 maj 2021.

Det blir förstås skönt att slippa en stor del av de påhopp och desinformationen som skapar dålig stämning eller förvirring i sociala medier, men är det rätt väg att gå? Har vi inte mer att lära av att diskutera sakfrågor istället för att blunda för dem? Automatisk filtrering kan troligen även leda till att människor som inte resonerar som andra eller som funderar och reflekterar djupare än vanligt riskerar att hamna utanför. Risken finns att vi helt enkelt får ett platt och ytligt forum utan chans till utveckling. Vi får se hur det går när dessa funktioner aktiveras.

Även webbplatsansvariga för vanliga hemsidor kan aktivera automatisk filtrering i sina kommentarsfält genom att koppla dem till gällande API:er och särskilt smidigt blir det för WordPress-användare. OrdKanalens hemsida ligger på WordPress och som ni vet gillar jag att testa olika funktioner. Jag har aktiverat en beta-version av deras insticksmodul för automatisk filtrering och du får gärna hjälpa mig att testa om du kommer att tolkas som ett troll. Alla beta-användare bidrar till att förbättra tjänsten eftersom den finjusteras fram till den 15 maj.

Vad jag förstår går funktionen ut på att tolka både vad som skrivs och i vilket tempo. Vissa ordkombinationer inom mer än 70 språk anses vara skrivna av troll. Tempot i vilken texten skrivs har också betydelse. Om personen gör ett uppehåll mellan ”fel” ord där det inte anses vara relevant, eller tvärtom skriver som om den aldrig tvekar (copy-paste tillåts inte eftersom upphovsrätten ska markeras) kommer personen att tolkas som ett troll.

Tolkas du som ett troll? Svaret kan hänga på i vilken takt du repeterar den röda exempeltexten nedan, eftersom den saknar triggande ordkombinationer. Hjälp till att förbättra funktionen genom att skriva av den i formuläret längre ner på ett naturligt sätt, som om du hittade på den själv. Kommentera gärna resultatet och berätta vad du tycker om detta när du är klar.

Jag är en helt vanlig person, som skriver normala inlägg.