Vad skriver du – egentligen?

Skribenttjänster
Vad ger du dina läsare?

Det finns aspekter av skrivandet som man kanske inte tänker på, eftersom det utgår från den del av medvetandet som i skrivande stund är upptaget med att uppleva skrivandet.

Här såg du kanske att jag gillar texter med knorr, att jag vill locka till fortsatt läsning och att jag har något att berätta.

Så varför vill man berätta något? Det gäller att inte tappa bort sig på vägen. Jag ska ge ett exempel. Kommentera gärna med egna reflektioner och tillägg.

Om du beskriver en produkt för att producera en manual

En manual ska inte bara beskriva produkten ifråga (även om en beskrivning ofta ingår i dokumentet). Själva SYFTET med MANUALEN är inte att beskriva objektet, dess funktioner och processer.

Den viktigaste aspekten är vad mottagaren vill och behöver veta för att kunna använda produkten säkert, praktiskt och korrekt. Vilka av processernas ingående vägar bör beskrivas, så att mottagaren kan uppnå sitt SYFTE med OBJEKTET så smidigt som möjligt? Vad finns det för möjligheter/alternativ i processerna? Kan något missförstås, en risk som i sin tur kan öka risken för olyckor och materialskador? Att beskriva vad du själv ser och förstår är kanske inte pedagogiskt eller säkert nog för mottagaren.

En allmän beskrivning av objektet är detsamma som en specifikation. En manual är något annat.

Tänk scenarier. Vad innebär citroner för en nyanländ utomjording som ska bjuda mänskliga grannar på middag för att smälta in? Vad kan utomjordingen behöva veta och hur kan det förmedlas? Släpp in alla relevanta möjligheter och risker i manualen.

Att leda mottagaren till målet med DENNES syfte är MANUALENS syfte. Skriv så att läsaren ska kunna gå i mål.

Lycka till!

Lämna en kommentar