Busiga texter

Busar och spretar din text åt alla håll?

Det är naturligt att orden lever loppan eller trevar sig fram på ett störigt sätt. De är nya och fräscha och undrar var de är. Du och jag behöver också orientera oss i nya situationer eller miljöer.

Att skriva innebär att hjälpa orden tillrätta så att de landar där de hör hemma. Vissa av dem tittar in spontant, av nyfikenhet, och förstår inte att de måste paras ihop med andra. Det gäller att identifiera dessa nyfikna och ivriga rackare, visa dem ut och be dem vänta tills det blir dags. Troligen får de en plats framöver, men inte säkert i denna text.

Många skribenter är extremt artiga mot vartenda litet ord. Det gör väl ont i hjärtat att visa ut dem, kan jag tro. Om det är till tröst, kan jag berätta att det är oartigt att vara överartig. Alltför överflödiga ord uppskattas inte av målgruppen och de kan därför dra ner och mörka hela budskapet.

Visa orden respekt genom att hänvisa dem till rätt plats eller väntrummet. Låt dem att glänsa där de hör hemma! Då respekterar du även målgruppen.

Lycka till! Har du ett gäng svårhanterliga ord som vägrar lyda, får du gärna höra av dig och be om hjälp.

P.S. OrdKanalens logga har animerats av duktiga Linda Karlsson på StyrkaMedia (sidan öppnas i egen flik).

2 svar på ”Busiga texter”

  1. Dina formuleringar blir som att landa på ett mjukt underlag av välbehag. Kan tänka mig att den tekniska sidan behöver dig.

    Svara

Lämna en kommentar