Bokläsning

Bok

Det är något visst med tryckta böcker. Att känna tyngden, inspireras av omslagsbilden och se hur mycket man har kvar av historien utan att snegla på sidnumret.

Just nu och för ett bra tag framöver läser jag ”Nattfilm” av Marisha Pessl, en 645 sidor tjock och ganska speciell historia med inslag av ”dokumentära” bilder av webbplatser och fotografier här och där, tänkta att förstärka trovärdigheten. Det är en thriller med gammal hederlig äventyrskänsla och diffusa stänk av något okänt, som jag ännu inte mer än förnimmer när jag kommit till sidan 210. Språket är målande och ganska humoristiskt. Jag älskar vissa ord hon hittar på också. Som kattnosrosa.

Oftast ger jag bort böcker när jag läst dem (åtminstone när jag köpt dem), så i bokhyllan trängs olästa och frestande romaner med en blandning av läst och oläst facklitteratur. Det är mitt eget bokmanus fel; när jag åkt kollektivt har jag inte på tre år plockat upp någon annans bok att koppla av med. Istället redigerat min egen text i mobilen. Däremellan lyssnar jag jättemycket på ljudböcker. Jag lånar på bibblan, för över filerna till en pytteliten mp3-spelare med bra ljud och som bara behöver laddas högst varannan vecka och lyssnar medan jag diskar, dammsuger, hänger tvätt, väntar på bussen, promenerar och så vidare.

Jag gillar än så länge inte att läsa e-böcker. Varför vet jag inte, men det känns så anonymt på något sätt. Kallt. Vi är tydligen väldigt många som hellre lyssnar på ljudböcker här i landet. I U.S.A däremot har e-böcker slagit igenom bra och jag undrar varför. Någon som vet? Kanske ändrar jag mig framöver men jag brukar vara sist med att haka på trender, som om jag dras med ett oemotståndligt behov av att vara motvallskärring. Något som är bra är att man lätt kan bära med sig flera hundra e-böcker på en och samma gång och att de är billiga. Man sparar papper och fraktutsläpp också. Men hur många tänker på hur mycket energi alla servrar kräver för att hålla oss uppkopplade mot Internet och streamingtjänster dygnet runt?

Tack för era svar på frågan om vad ni föredrar (omröstningen är stängd):

Tryckt bok, mjuk pärm: 40 %
Tryckt bok, hård pärm: 20 %
Ljudbok: 20 %
E-bok: 20 %

Lämna en kommentar