Hur använder du kommatecken?

Skriv lättläst – förse texten med naturliga pauser

Avslappnad läsare

Kommatecken visar var det är dags att göra en naturlig paus i läsandet. Saknas kommatecken fortsätter läsaren att gå igenom hela texten i en och samma takt, vilket kan kännas stressande.

Märkte du den lilla pausen innan du läste ”vilket kan kännas stressande”? Troligen skulle det bli tydligare om du läste högt för någon. Föreställ dig att kommatecknet saknas, och smaka på skillnaden.

Vi kan lägga till extra information mitt i en mening. I ovanstående text handlar den om att det kan kännas stressande när det saknas kommatecken. Efter det tar meningen slut, men ”huvudfrasen” hade kunnat fortsätta. I så fall krävs en paus som visar att man avslutar insticket och återgår till ”huvudfrasen”.

Ett citat från en dagstidning (med ändrat personnamn):

”Utanför lokalen, med en filt svept över axlarna står Maria. Hon bor på sjätte våningen i huset som brann.”

Skribenten har lagt in extra information angående en filt över axlarna, men missat att avsluta den med ett kommatecken innan ”huvudfrasen” tar vid igen. Det är ett vanligt fel.

Det här är korrekt och blir tydligare:

”Utanför lokalen, med en filt svept över axlarna, står Maria. Hon bor på sjätte våningen i huset som brann.”

Texten kan med fördel ändras så att kommatecknet inte behövs. Den extra informationen omvandlas då till en utökad beskrivning av Maria där hon står utanför lokalen:

”Utanför lokalen står Maria med en filt svept över axlarna. Hon bor på sjätte våningen i huset som brann.”

Lämna en kommentar