Svårt att skriva rätt?

Kämpar med att skriva rätt

Ibland när du skriver och vill få till det bra, kanske du känner att något skaver men har svårt att hitta orsaken? Det kan bero på att du försöker korrigera något som inte borde finnas med.

  1. Börja med att möblera om meningen och se om det hjälper.
  2. Kontrollera att det inte finns några syftningsfel. Det bör vara tydligt vem/vad som gör något och hur det sker i relation till någon/något.
  3. Om ovanstående inte hjälper: byt tillfälligt ut ett av orden till något som inte passar i sammanhanget.

Exempelvis kan ordet ”mössa” (substantiv) ändras till ”skog” (också substantiv). Nu känns texten förhoppningsvis ännu konstigare, utöver lustigheten med skogen i detta fall, och du kan lättare hitta orsaken till det som skaver. Om det inte hjälper vid ett första försök, tar du tillbaka det ursprungliga ordet och byter ut något av de andra. Kom ihåg att substantiv ska ersätta substantiv, att verb ska ersätta verb och att adjektiv ska ersätta adjektiv.

När det konstiga framträder tydligt, kan du formulera om texten tills den känns logisk och naturlig (trots det lustiga ersättningsordet) och sedan återföra ursprungsordet.

Låt oss ta ett exempel.

Anta att du försöker reda ut vilket av uttrycken nedan som är korrekt: ska det avslutas med ”för” eller ”över”? Vad tycker du? Hur kontrollerar eller löser du detta? Fundera en stund och markera sedan området mellan markeringarna längre ned för att se min kommentar som är skriven med vit text.

  • Vad är det mer du känner dig misslyckad för?
  • Vad är det mer du känner dig misslyckad över?

**** MARKERA OMRÅDET NEDAN FÖR ATT LÄSA MER ***

När man har misslyckats med att GÖRA något är det lätt att börja tänka att man ÄR misslyckad, vilket uttrycken ovan ger exempel på. Det är förstås dumt i sig, men vi ska nu fokusera på det språkligt logiska.

Istället för att våndas över om det är korrekt med ”för” eller ”över”, kan vi tillfälligt ersätta det i sammanhanget viktiga ordet ”misslyckad” (adjektiv) med ordet ”smal” (ett annat adjektiv):

  • Vad är det mer du känner dig smal för?
  • Vad är det mer du känner dig smal över?

Nu ser du troligen direkt att något är konstigt.

En logisk formulering skulle kunna vara:
”Vad är det mer som gör att du känner dig smal?”
Byt tillbaka till ”misslyckad” och allt är klart.

**************** Kommentera gärna ***************

Lämna en kommentar