SEO: sökmotoroptimering

Hitta rätt med SEO

Hitta rätt med SEO

Har du egen webbplats? Har du i så fall koll på sökmotoroptimering (Search Engine Optimization, SEO)?

Jag ville sökmotoroptimera mina webbplatser på WordPress, och installerade en insticksmodul kallad ”The SEO Framework” för att få koll med ett smidigt verktyg. Det finns såklart många andra alternativ, men detta kändes rätt för mig.

Det var många befintliga sidor och inlägg som skulle gås igenom, men efter några timmars envist och strukturerat arbete var jag nöjd (vilken tur att jag gillar sådant).

Nu har jag justerat detaljerna och testat resultatet med Pineberrys smarta gratisverktyg för SEO-analys. Tack för denna eminenta tjänst!

Det visade sig att jag lyckats bra: en av mina tre webbplatser fick 85 av 100 poäng (klart godkänt) när det gäller de sökord jag fokuserar på. En brist i WordPress-temat som används där (Sparkling) hindrar den tyvärr från att komma upp i 95 poäng.

Denna webbplats (OrdKanalen) använder ett annat tema, så här blev poängen 94 – mycket väl godkänt med snudd på perfektion. Och min nya sida med online-kurser med fokus på personlig utveckling fick hela 95 poäng!

Tyvärr är det mycket annat som avgör om en webbplats kommer högt i listan med sökträffar på Google. Det är många som jobbar som skribenter, till exempel, jämfört med rymdforskare. Hur ska alla kunna ligga på topp?

Är det många som länkar till den aktuella webbplatsen får det också stor betydelse. Stora företag och organisationer med aktiva nätverk och kanaler har därför automatiskt goda chanser att synas på bästa plats.

Gissa om du är varmt välkommen att länka hit?Teknisk skribent om SEO

SEO handlar mycket om att välja sina ord – mest ett nöje för mig som gillar att skriva. Lycka till på din väg, om du ännu inte börjat!

Några dagar senare: Jag testar att googla med mina sökord. OrdKanalen hamnar på sidan 2, tillsammans med annonsbetalande stora konsultbyråer.

Ännu lite senare: OrdKanalen hamnar på sidan 1, på plats nummer 9 (egentligen nummer 5 om man bortser från betalda annonsplatser)!

Det kallar jag ett lyckat SEO-arbete.

Lämna en kommentar