Mejlkommunikation

Skriver du mejl som du chattar?

En fiktiv rund kvalitetsstämpel med fem stjärnor, där en tecknad kvinna visar tummen upp.

Ett välskrivet och artigt mejl signalerar en önskan om att mottagaren ska känna sig respekterad och väl till mods. Och att du vill kommunicera tydligt och hålla god kvalitet, troligen även när det gäller tjänster och produkter. Därmed inte sagt att texten ska se ut som om den härstammar från juridiska paragrafer.

Detaljerna kan vara avgörande om du inte bara vill skapa en gemytlig stämning. I vissa branscher är den personliga utstrålningen allra viktigast, men för mottagaren kan det vara självklart att alla inblandade kommunicerar och arbetar tydligt och systematiskt. Det kan krävas för att förebygga irritation och missförstånd som kan leda till material- eller personskador.

Du underlättar för mottagaren om ämnesraden anger vad meddelandet handlar om, och om du i långa kommunikationskedjor klistrar in korta citat av detaljer du besvarar istället för att hänvisa till dem i tidigare mejl, som kan vara svåra att hitta.

I formella sammanhang är det säkrast att freda texten från onödiga bilder och andra distraktioner (som den här: 😄) som eventuellt kan ge ett barnsligt intryck.

Kanske har du fler tips eller andra tankar kring hur man bäst kommunicerar via mejl?

Lämna en kommentar