Ord i tur och ordning

Placera orden i rätt ordning och förebygg syftningsfel.

Illustrationen visar en kvinna som står i ett regn av katter och hundar.

Tänk på att orden vi skriver hör ihop med varandra på något sätt. Om det inte är tydligt vilka ord som hör ihop, uppstår risk för missförstånd. Här är ett exempel från en tidningsrubrik, som innehåller ett vanligt fel när det gäller ordet ”bara”:

Bara regn hos dig? Knappast. De närmaste dagarna öppnar sig himlen över hela Sverige.”

Ordet ”bara” refererar till ordet efter, som i det här fallet är ”regn”. Texten säger att det knappast bara är regn som ska falla, utan mest något annat. Så vad kommer det att vara? Saft? Sprit?

Nja, vi förstår av erfarenhet att skribenten vill berätta att det ska regna i hela landet och inte bara lokalt. Men är ordföljden fel i en mer komplex text och vi saknar kunskap om ämnet, ökar risken för att vi läser vad det faktiskt står och tolkar texten på ett annat sätt än skribenten tänker sig.

I exemplet ovan bör ordet ”bara” placeras direkt före ”hos dig”, som det hör ihop med:

Regn bara hos dig?” eller ”Regnar det bara hos dig?” eller ”Är det bara hos dig det regnar?”

Om du använder ordet ”bara” i en annan text och tvekar över om du fått till det rätt, testa att skriva om frasen som jag gjorde i raden ovan för att se om ordningsföljden fungerar i flera formuleringar. Gör den inte det, bör den ändras.

Exempel som tydligt visar hur placeringen av ordet ”bara” påverkar budskapet:

  • Bara jag är här idag
  • Jag är bara här idag
  • Idag är bara jag här
  • Idag är jag bara här

Det finns såklart vissa saker som vi alla säger på fel sätt men ändå förstår, så att de blivit fullt accepterade. Till exempel ”Jag var bara sjuk igår” (och alltså varken glad, arg, ledsen, hungrig, mätt…) istället för ”Jag var sjuk bara igår” eller ”Det var bara igår jag var sjuk”.

Lämna en kommentar