Lektörsutlåtande

Rödpenna

I kväll kom lektörsutlåtandet: hela elva sidor med reflektioner, synpunkter, förbättringsförslag, presentationer av möjliga alternativ och bra tips på vad jag med fördel kan dra ner på, ta bort eller ändra.

Tänk om jag hade kunnat ge ut tre olika varianter av denna enda roman, låta läsarna undra hur de andra två ser ut och tipsa dem om att byta sinsemellan. Det vore kul.

Jag vet inte om det är ett väldigt bra lektörsutlåtande eller mittemellan, eftersom jag inte har något annat att jämföra med. Det enda jag med säkerhet vet är att det hjälper mig att se hur jag kan vässa det som redan har skrivits, och det känns jättebra. Hur mycket jag ändrar bestämmer jag själv, så jag tror att jag hinner bli klar till den planerade utgivningen i mitten av maj 2017.

Det som gör mig gladast i utlåtandet vill jag gärna påminna mig själv om, så längre ner kopierar jag in några positiva utdrag som inte avslöjar något om handlingen.

En av kommentarerna får mig dock att skämmas över att ännu inte ha läst eller sett ”Låt den rätte komma in”. Som om jag alltid måste dra mig för att läsa böcker eller se filmer som får allmän uppmärksamhet eftersom jag tror att de kan vara för mainstream eller publikvänliga.

Förresten … om ni inte redan visste det så är slaggord, som lektören nämner, onödiga ord som de flesta av oss gärna använder utan att tänka på om de gör nytta eller ej. Till exempel faktiskt, verkligen, då, så, ju, väl, ganska, riktigt, helt, börja, precis och så vidare.

Här kommer alltså några utdrag ur utlåtandet:

”Jag vill börja med det rent skrivtekniska. Det är sällan jag skriver så få noteringar i marginalen som denna gång. Jag har knappt gjort några noteringar alls när det kommer till det grammatiska. Det är bra flyt i språket. Det finns ingenting som jag direkt hänger upp mig på.”

”Jag visste inte vad jag skulle få läsa när jag tog mig an ditt manus. Ibland gör jag så, står öppen inför texten och låter den kliva in. Ganska snart förstod jag att det var någonting annorlunda. Texten ställer krav på mig som läsare, på ett positivt sätt.”

”Ett par av de saker jag verkligen upplever som en styrka i din berättelse är dina karaktärer. Med få detaljer gestaltar du dem så att jag ser dem framför mig. Något som bidrar till detta är berättarrösten. Jag upplever att den förändras när handlingen skiftar perspektiv. Alltså förstärker den intrycket av karaktären.”

”Hon verkar ensam och sökande. Det här skapar en melankolisk känsla, en blå ton genom berättelsen. Det finns ett mörker under ytan som får mig att tänka på filmatiseringen av ”Låt den rätte komma in”, och det är inte illa.”

”Det hela känns mycket väl genomfört. Det är inget hastverk. Gå igenom slaggordslistan, och fundera över om du kan hitta ett spännande anslag som naglar fast läsaren.”

Tja … desto mer finns att hämta i avsnitten med konstruktiv kritik, så jag får ta nya tag och jobba vidare med att få manuset klart för tryck. Hoppas att läsarna till slut kan få den där speciella, spännande, intressanta och tänkvärda upplevelse som jag önskar dem.

Lämna en kommentar