
Många skribenter och journalister skriver vissa fraser slentrianmässigt, utan att tänka på vad de uttrycker. De kan även använda ett visst uttryck i tron att de egentligen skriver något annat. I värsta fall kan budskapet bli helt missvisande.
Tänk dig att du har intervjuat några personer som jobbar på ett företag med 300 anställda, och att du sedan berättar att flertalet av de anställda har intervjuats och svarat ”Ja” på en viss fråga. Då lurar du oss att tro att det gäller nästan alla 300 anställda och inte bara ett fåtal.
Ett annat exempel, inspirerat av en sökträff på webben:
”Vi erbjuder flertalet miljöutbildningar kopplade till aktuell lagstiftning, produkt- och kemikaliekrav och transport av farligt gods.”
Företaget säger att de är så gott som ensamma om att erbjuda sådana utbildningar, men troligen gäller det bara ett flertal (några stycken) utbildningar jämte dem som andra företag erbjuder.
Ett tredje exempel, direkt från en sökträff på webben:
”Avtalstolkningen är en komplex juridisk operation där flertalet omständigheter är att beakta. Ofta är dessa omständigheter av lika värde vilket ibland kan ge skenet av en närmast skönsmässig bedömning.”
Om vi beaktar ”flertalet omständigheter” när det gäller ett vidare ämne, kan vi fastna för alltid. Tänk storheten i att beakta så gott som alla möjliga omständigheter för var och en av de inblandade, och dessutom se dem som likvärdiga!