Denna där

Ofta är det små detaljer som får oss att reagera på en text och klassa avsändaren som oprofessionell, trots att han eller hon förmodligen är mycket skicklig på sin huvuduppgift.

Den som har svårt för svensk grammatik har mycket att tjäna på att memorera några få vanliga fällor och sedan undvika dessa. Här får du tips för att undvika vanliga misstag.

I bilden ovan ser vi ett exempel. Substantiv i bestämd form (dörren) ska föregås av ”den/det här” istället för ”denna/detta”. I annat fall bör substantivet skrivas i obestämd form:

Använd inte den här dörren, tack.
Använd inte denna dörr, tack.

Ett annat råd som kan vara bra att ta till sig är att undvika barn/talspråk såsom ”våran/vårat” och ”eran/erat” och istället använda vår/vårt och er/ert. ”Våran utbildning är av högsta klass” ger inget professionellt intryck.

Vår utbildning
Vårt koncept
Er fördel
Ert företag

Många lägger till ett ”så” där det inte behövs, vilket också ger intryck av barn/talspråk: ”På lördag så ska vi åka och bada”. Avstå från detta onödiga ord, som annars ofta hamnar framför ”ska, vill, kommer, borde, hade, tycker” etc.

På lördag ska vi åka och bada.

Många blandar ihop orden ”de” och ”dem”. Ett knep är att i tanken byta ut ”de” mot ”vi” (ord med två bokstäver) och ”dem” mot ”oss” (ord med tre bokstäver) för att lättare upptäcka misstag. De flesta säger inte ”Hon reser hem till vi”. Det blir då tydligt att ”vi” borde ersättas med ”oss”, vilket innebär att ”de” också vore fel medan ”dem” vore rätt.

Hon/de reser hem till dem/oss.
Hon/de skänker dem/oss en gåva
.

Är det något uttryck eller ord som du tycker är extra lurigt? Kommentera gärna.