Störningar vid skrivbordet

Irriterad tjej

På ett kontor kan ventilationssystem, kaffemaskiner och kollegors samtal vara störande. I hemmiljö kan det handla om andra saker.

Jag tror det är mindre tröttande om ljuden kommer från något som verkligen måste låta mycket. Man accepterar pålningen på andra sidan gatan eftersom det är konstruktivt att bygga hus, men inte ständiga tjut från en fläkt eller kompressor.

Hörselskydd är bra att ta till redan innan utmattningen sätter in. Jag har formgjutna silikonproppar och hörselkåpor av industrimodell, men de täcker tyvärr inte alla frekvenser. Kanske om jag kombinerar dem.

Fungerar skydd med inbyggd brusreducering mot “alla” frekvenser – har ni provat? Och man kan fråga sig vilket som är mest skadligt för hjärnan; Bluetooth-strålningen eller ljudstörningen.

Ljudet som jag normalt störs av hemifrån kan liknas vid att ett jetplan närmar sig, passerar över huset och drar bort efter 20 sekunder. Någon minut senare börjar det om, dag ut och dag in, fram till midnatt. I år är det annorlunda på grund av pandemin, som gör att Liseberg måste hålla stängt och Valkyria inte är i drift.

Det är tur, eftersom det pågår ett hotellbygge.

När bandvagnen står still och man bilar i betong, låter det så här:

Byggarbetsplats

När bandvagnen rullar och resten är stilla en stund, låter det så här:

Bandvagn som rullar

Jag accepterar ljuden trots att de gör mig utmattad, eftersom det handlar om något konstruktivt. Och vad kan man göra? Till slut står där en byggnad som förhoppningsvis dämpar ljuden från Valkyria lite.

Vad störs du av, och har du hittat en bra lösning?